Salassapitoa käytetään usein laillisena suojana yritysten laittomien toimien peittämiseen. Korruption vastainen aktivisti ja TED-palkinnon voittaja Charmian Gooch selittää, miksi meidän pitäisi välittää – ja mitä meidän pitäisi tehdä.
Yksityisyys ja salassapito ovat kuumia aiheita juuri nyt. Lupaus avoimesta datasta, massavalvonnan vaarat ja maailma, jossa sosiaalista elämäämme julkaistaan verkossa 24/7, ovat saaneet monet meistä miettimään: "Mikä on yksityistä? Mikä on julkista?" Mitä tietoa pitäisi tai ei pitäisi jakaa nykyaikana? Mitä pitäisi salata, mitä pitäisi paljastaa ja miksi?
Tällaisten viivojen piirtäminen voi olla vaikeaa, vaikka kohtaammekin sellaisia valintoja päivittäin. Mieti näitä:
• Paikallinen ravintolasi nurkan takana väittää siivoaneensa tuholaisongelmansa kauan sitten, mutta mistä tiedät sen? Sinulla – ja vatsallasi – on kuluttajana etujen mukaista saada pääsy suosikkiruokapaikkasi tarkastuspöytäkirjoihin.
• Haluat varmistaa, että tiliotteitasi ja tilitietojasi ei jaeta umpimähkäisesti ystävillesi, naapureillesi tai henkilöllisyysvarkaille. Mutta sijoittajana haluat yritysten, joihin sijoitat, julkistavan taloudellisen tuloksensa varmistaaksesi, että eläkkeesi ei ole mennyt etelään.
• Asuntolainasi ehdot eivät välttämättä ole kenenkään muun asia kuin sinun ja pankin. Mutta entä jos heräät huomenna ja huomaat, että naapurin kehittäjä on vahingossa tuhonnut puutarhasi ja puolet autotallisi sivusta? Sinä ja vakuutuskorvauksesi riippuvat siitä, voitko julkisen rekisterin kautta selvittää, kuka omistaa viereisen kodin.
Ihmiset olisivat eri mieltä siitä, missä raja on kaikissa näissä esimerkeissä. Mutta yksi tapa ajatella sitä voi olla, kun yksityisillä tosiasioilla tai teoilla on suuria julkisia vaikutuksia. Ympäri maailmaa tapahtuu salaisia, laittomia toimia – yrityssalaisuutta laillisena suojana – jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. Näissä tapauksissa tasapaino yksilön oikeuden yksityisyyteen ja muiden oikeuden olla vahingoittumatta välillä on tällä hetkellä täysin käsittämätön.
Viimeiset 20 vuotta perustajajäsenenäMaailmanlaajuinen todistajaOlen työskennellyt paljastaakseni konfliktien, korruption ja ympäristötuhojen taustalla olevat rahavirrat. Selkeä kaava on syntynyt: jos haluat rikastua, vahingoittaa ihmisiä, kiertää lakia ja pestä väärin hankittuja voittoja, paras tapa tehdä se salassa on perustaa anonyymi shell-yhtiö.
Nimettömät yritykset ovat joidenkin aikamme pahimpien ongelmien ytimessä. Korruptoituneet poliitikot, veronkiertolaiset, terroristit, huumejengit, ihmissalakuljettajat ja sotapäälliköt käyttävät niitä peittääkseen jälkensä. Yksinkertaisesti sanottuna ne ovat muuten normaaleja yrityksiä, joiden todellinen omistus on piilotettu, joko tarkoituksella tai oletusarvoisesti. Pelkästään Yhdysvalloissa perustetaan vuosittain noin kaksi miljoonaa yritystä, ja useimmissa osavaltioissa on täysin laillista perustaa tällaisia yrityksiä paljastamatta, kuka hyötyy niiden olemassaolosta tai viime kädessä hallitsee niiden toimintaa. Uuden yrityksen perustaminen vaatii yleensä vähemmän tietoja kuin ajokortin hankkiminen tai pankkitilin avaaminen.
Tämä antaa ihmisille, joilla on jotain piilotettavaa, paikan tehdä se. Tämä ei ole yksityisyyttä; se on salailua, ja se aiheuttaa todellista vahinkoa. OECD:n rikkaiden maiden klubi toteaa tämänlähes kaikkiin talousrikoksiin liittyy yritysten väärinkäyttöäja Maailmanpankin katsaus 213:sta laajamittaisesta korruptiotapauksesta, joihin liittyy 56 miljardia dollaria, osoitti, että yli 70 % näistä rikoksista perustui nimettömiin yrityksiin.Amerikkalaiset yritykset olivat suosituin valinta.
Kaikenlaiset rikolliset käyttävät nimettömiä yrityksiä "pakoautoina" jälkensä peittämiseen.
Juuri tällaista on tapahtunut Ukrainassa. Entisen presidentin Viktor Janukovitšin hallinnon taustalla oleva korruptio on kehitetty käyttämällä tällaisia nimettömiä yrityksiä. Global Witness työskenteli ukrainalaisten aktivistien kanssa näyttääkseen, kuinka brittiläisiä ja itävaltalaisia yrityksiä käytettiin naamioimaan, kuka todella omistaa Janukovitšin palatsin. Vastaavaa toimintaa oli käynnissä Venäjällä:Reutersin mukaan, Venäjän eliitti on käyttänyt salaisia brittiläisiä yrityksiä piilottaakseen veronmaksajien rahoittaman ylelliset palatsit Mustallamerellä.
Se kuulostaa joltakin Hollywoodista, mutta todellisuus on, että kaikenlaiset rikolliset käyttävät nimettömiä yrityksiä "pakoautoina" peittämään jälkensä.
Tämä koskee myös tavallisia ihmisiä Amerikassa. Yksi Meksikon suurimmista huumekartelleista, Los Zetas, käytti anonyymiä Oklahoma-yhtiötä osana suunnitelmaa pestä miljoonia dollareita huumerahoja Yhdysvalloissa; se on rahaa, joka liittyy tuhansiin väkivaltaisiin kuolemantapauksiin Meksikossa. huumekauppa sekä huumeisiin liittyvä rikollisuus, väkivalta ja riippuvuus Yhdysvalloissa
Tässä vaiheessa saatat sanoa: "Toki, tämä on todellinen ongelma, mutta se, miten käytän rahojani, ei ole kenenkään muun asia. Jos päätän käyttää nimetöntä yritystä laillisesti ostaakseni asunnon tai suojellakseni omaisuuttani, se on minun valintani. Ei ole minun vikani, jos muutamat epämiellyttävät hahmot käyttävät hyväkseen liiketoimintatapaa, jota miljoonat käyttävät päivittäin täysin laillisista syistä. Se on kuin sanoisi, että haluat päästä eroon autoista, koska pankkiryöstäjät käyttävät autoja pakenemaan rikospaikalta.”
Jatketaanpa tuota analogiaa hetkeksi. Se on totta; miljoonat ihmiset käyttävät autoja laillisesti joka päivä kaikenlaisiin tarkoituksiin. Emmekä ole poistaneet auton omistusta, koska pieni vähemmistö ihmisistä käyttää autoja rikoksiin. Mutta me säätelemme ihmisten autojen käyttöä ja heidän omistustaan autoihin. Vaadimme ihmisiä rekisteröimään autonsa valtiolle. Tämä rekisteröinti on sidottu omistajan henkilökohtaisiin tietoihin, jotka ovat valtion viranomaisten ja lainvalvontaviranomaisten saatavilla. Vaadimme ajoneuvojen omistajia vakuuttamaan autonsa, jotta he ja muut ajoneuvon käyttäjät suojelevat taloudellisia ja henkilökohtaisia riskejä.
Yrityksiä ympäröivä salassapito – kuka ne omistaa ja mitä niille tehdään – tarjoaa muutamille suojaa ja turvaa, mutta siitä aiheutuu valtavat yhteiskunnalliset kustannukset.
Kaiken tämän tekeminen ei ole estänyt ihmisiä tekemästä rikoksia, mukaan lukien rikokset ajoneuvoilla. Mutta se on tehnyt sen tekemisestä paljon vaikeampaa ja helpottanut ihmisten saamista kiinni ja vastuuseen. Tässä tapauksessa on olemassa tasapaino yksilön vapauden omistaa ja käyttää omaisuutta sekä tarpeen suojella ihmisiä välillä. ja yhteisöjä joidenkin ajoneuvojen omistajien ja käyttäjien haitallisilta toimilta.
Autojen tavoin yritykset ovat olemassa käytännön syistä: kannustaakseen yrittäjiä ja salliakseen heidän perustaa liiketoimintaansa vaarantamatta kaikkea omaisuuttaan. Se on valtion myöntämä etuoikeus.
Nimettömien yritysten väärinkäyttö merkitsee sitä, että vähemmistö, joka haluaa piilottaa laittoman toimintansa, käyttää tätä etuoikeutta väärin. Sanomalla, että meidän pitäisi yksinkertaisesti antaa ankarampia rangaistuksia niille, jotka käyttävät tätä etuoikeutta väärin, jätetään huomiotta se tosiasia, että yrityksiä hyväksikäytetään tavalla, joka tekee lähes mahdottomaksi saada ihmisiä kiinni teoista.
Yrityksiä ympäröivä salassapito – kuka ne omistaa ja mitä niille tehdään – tarjoaa muutamille suojaa ja turvaa, mutta siitä aiheutuu valtavat yhteiskunnalliset kustannukset. Ennen kuin kaikki maailman maat ottavat käyttöön lakeja, joiden mukaan yritysten todellisten omistajien ja valvojien henkilöllisyyden listaamatta jättäminen on rikos, rikolliset viihtyvät helposti – käyttävät yrityksiä siirtämään valtavia rahasummia ja harjoittamaan muuta ovelaa liiketoimintaa. toimintaa – ja me kaikki maksamme hinnan.
Uskon, että ratkaisu on vaatia kaikkia yrityksiä paljastamaan todelliset omistajansa. Tämän näkemyksen jakavat lainvalvontaviranomaiset, Britannian pääministeri David Cameron ja useat eurooppalaiset yritysryhmät. Tämän vuoksiTED-palkinnon toiveeniaiemmin tänä vuonna oli tarkoitus lopettaa nimettömät yritykset.
Minulle nimettömien yritysten valtavat kustannukset merkitsevät sitä, että meidän on tehtävä uusi valinta siitä, kuinka paljon paljastetaan. Meidän on tasapainotettava vaa'at. Jos emme tee kaikkemme tuodaksemme nämä likaiset kaupat päivänvaloon ja estääksemme niitä toteutumasta, kuinka osallinen olen minä – tai sinä – itse rikoksiin?
[ted id=1784]
[ted id=1949]
Suositeltu taideteos tekijältäDawn Kim.
Kirjailijasta
Charmian Goochon Global Witnessin perustaja ja vuoden 2014 TED-palkinnon voittaja. Hän paljastaa kansalaisjärjestöessään, kuinka globaali korruption arkkitehtuuri kudotaan osaksi luonnonvarojen hyödyntämistä ja hyödyntämistä.
- aktivismia
- nimettömät yritykset
- blogi
- Charmian Gooch
- yrityssalaisuus
- korruptiota
- rikos
- taloustiede
- Maailmanlaajuinen todistaja
- Kuinka paljon olet valmis paljastamaan?
- Meksiko
- raha
- lausunto
- yksityisyyttä
- kysymisen arvoisia kysymyksiä
- Venäjä
- salaisuuksia
- TED-palkinto
- läpinäkyvyys
- Ukraina
- Yhdysvallat
FAQs
Mitä eroa on Salassapitovelvollisuudella ja Vaitiolovelvollisuudella? ›
Vaitiolovelvollisuus pitää sisällään myös asiakirjat. Ilmaiseminen merkitsee paitsi tiedon antamista suullisesti, myös passiivisesti tapahtuvaa tiedon paljastamista ulkopuolisille. Esimerkiksi salassa pidettäviä tietoja sisältävää asiakirjaa ei saa jättää ulkopuolisten saataville.
Mitä tapahtuu jos rikkoo salassapitovelvollisuutta? ›Salassapitorikos on virkasalaisuuden rikkomiseen nähden toissijainen säännös. Jos teko täyttää virkasalaisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, hänet tuomitaan siitä. Salassapitorikoksesta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Salassapitorikos on joissain olosuhteissa asianomistajarikos.
Mitä tarkoittaa työntekijän salassapitovelvollisuus? ›Salassapitovelvollisuus estää työntekijää itseään käyttämästä ammatti- tai liikesalaisuuksia hyödykseen ja ilmaisemaan tietoa muille. Salassapitovelvollisuus koskee pääsääntöisesti vain työsuhteen aikaa, koska työntekijällä on katsottava olevan oikeus käyttää hyväkseen työssään saamia taitoja ja kokemuksia.
Mitä tarkoittaa tietosuoja ja salassapito? ›Salassapito- ja vaitiolovelvollisuudella tarkoitetaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa sivulliselle kertoa asiakkaisiin tai potilaisiin tai heidän läheisiinsä liittyviä asioita ilman lupaa. Salassapitovelvollisuus ei pääty hoitosuhteen tai työsuhteen päättyessä.
Onko työnantajalla vaitiolovelvollisuus? ›Työntekijä ei työsopimuslain mukaan saa työsopimussuhteen aikana käyttää hyödykseen tai ilmaista muille työnantajan liike- ja ammattisalaisuuksia. Tämä kielto koskee kaikkia työnantajan liike- ja ammattisalaisuuksia, jotka on työntekijälle uskottu tai jotka hän muuten on saanut tietoonsa.
Onko esimiehellä vaitiolovelvollisuus? ›Muista, että esimiestä sitoo vaitiolovelvollisuus työntekijöiden asioista ja luottamukselliset asiat pidetään luottamuksellisina niin työaikana kuin vapaallakin.
Miten kauan Salassapitovelvollisuus säilyy? ›Salassapitovelvollisuus on elinikäinen. Jos lainsäädäntö edellyttää tietojen luovuttamista potilaan suostumuksesta riippumatta, tulee luovuttaa vain kyseisen tarkoituksen kannalta välttämättömät tiedot.
Milloin salassapitovelvollisuuden voi rikkoa? ›Salassapitorikoksen tunnusmerkistö täyttyy ensinnäkin silloin, kun salassapitovelvollisuuden alainen henkilö paljastaa kolmannelle taholle salassa pidettäviä tietoja. Toiseksi tunnusmerkistö voi täyttyä, kun tekijä käyttää kyseisiä tietoja omaksi tai toisen hyödyksi. Tekijältä vaaditaan lisäksi tahallisuutta.
Milloin salassapidosta voidaan poiketa? ›Salassa pidosta saa poiketa potilaan nimenomaisella suostumuksella tai jos tiedon antamisesta tai oikeudesta tiedon saamiseen on erikseen laissa säädetty. Lainsäädännössä on säädetty terveydenhuollon ammattihenkilön velvollisuudesta salassapitosäännösten estämättä tehdä ilmoitus viranomaiselle.
Mitä tarkoittaa vaitiolo ja salassapito varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa? ›Vaitiolovelvollisuus merkitsee kieltoa ilmaista asiakirjan salassa pidettävä sisältö. Ilmaiseminen merkitsee paitsi tiedon antamista suullisesti, myös passiivisesti tapahtuvaa tiedon paljastamista ulkopuolisille, esimerkiksi salassa pidettäviä tietoja sisältävän asiakirjan jättämistä ulkopuolisten saataville.
Onko opettajilla vaitiolovelvollisuus? ›
Juridinen vaitiolovelvollisuus koskee useimpia valtion tai kunnan virassa olevia, jotka virkansa puolesta saavat tietää lain mukaan salassa pidettäviä asioita. Tämä koskee mm. lääkäreitä, poliiseja, tuomareita, opettajia, kouluterveydenhoitajia, sotilaita jne.
Mitä tarkoittaa salassapitosopimus työsopimuksessa? ›Salassapitosopimuksen solmimisella osoitetaan työntekijälle, että työnantaja haluaa pitää sopimuksessa määritellyt tiedot salaisina ja pyrkii näitä tietoja salassapitosopimuksella suojaamaan. Työsuhteessa solmittava salassapitosopimus velvoittaa yksipuolisesti työntekijää.
Milloin lääkäri voi rikkoa vaitiolovelvollisuuden? ›Ilmoitusoikeus on lisäksi lääkärillä ja muulla terveydenhuollon ammattihenkilöllä henkilöstä, jonka hän potilastietojen ja potilaan tapaamisen perusteella katsoo perustellusta syystä olevan terveydentilansa tai käyttäytymisensä perusteella sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta, aseen osaa, patruunoita tai ...